Wat te doen bij plankenkoorts?

Boy With Stage Fright

Geruime tijd is een van mijn dromen om op het podium te staan. Ik wil spreken. Natuurlijk spreek ik al jaren, zo’n 46 om precies te zijn. Ik spreek tegen alles wat beweegt zo ongeveer, maar dat is het niet soort van spreken wat ik bedoel.

Ik bedoel spreken op een podium. Een verhaal vertellen, iets zeggen over mezelf wat anderen weer helpt om geïnspireerd te zijn en te groeien.
Mijn droom startte vorig jaar toen ik op ‘Het Bal der Beloften’ was bij Talentfirst in Amsterdam. Iedereen werd uitgenodigd om een droom van zichzelf mee te brengen en die avond net te doen of we 5 jaar vooruit waren in de tijd en de droom ook werkelijkheid was.

Ik vertelde daar over mijn concept Own_It. Ik had inmiddels een boek geschreven en ik sprak op grote podia met vele grote namen. Mijn leven zou bestaan uit reizen en spreken.

Op die avond kreeg iedereen 2 minuten de tijd om zichzelf -in de toekomst plaatsend- even voor te stellen. Ik trok de stoute schoenen aan en hup! op het podium. Ik genoot! Ik was onvoorbereid, maar erg dicht bij mezelf en spontaan.
Het ging erg lekker en de reacties uit de zaal waren verbluffend leuk en enthousiast! Daar wil ik dus meer van…

Ondertussen ging het gewone leven door en kende ik wel een aantal inspirerende sprekers die ik als voorbeeld zag. Een daarvan was Stephen Covey, met name om de inhoud van zijn verhaal en Remco Claassen om de manier waarop hij zichzelf neerzet op een podium. Ik heb Remco 5 minuten gezien op een podium en voelde meteen iets van ‘Hé, dat lijkt m’n broer wel’. Oftewel: ‘He dat lijk ik wel’

Via Huub van Zwieten kwam ik in contact met Remco en mocht meedoen aan zijn masterclass ‘Spreek’. Een dag waarin ik een aantal technieken leerde omtrent spreken en beïnvloeden. Bijzonder boeiend!

De volgende stap: Stand Up Inspiration van Martijn Aslander en Anja Wassenaar. Een bijzonder leuke avond met sprekers, ervaren en beginnend. Het thema van de avond was ‘Confessions of a speaker’. Ik er naar toe. Toomler in Amsterdam, het mekka van vele sprekers en stand up comedians.

Voor de pauze genoot ik van een interview met Arko van Brakel, ondernemer en spreker. Over zijn ervaringen, over zijn fouten en over zijn successen. Leuke vent, sprekend.

Na de pauze; ik als eerste aan de beurt! Best spannend. Heb de hele weg van Eindhoven naar Amsterdam zitten oefenen op mijn 3 minuten spreektijd. Bij Abcoude zei ik tegen mezelf  ‘Shit Ien, dat gaat nergens over, dit moet anders!’ Maar ja, hoe dan?
Denken, voelen, piekeren, totdat ik mezelf even buiten mezelf plaatste en me afvroeg; ‘wat zou ik iemand adviseren die hier nou mee zit? Heb ik 3 tips?’ En jawel hoor, ze kwamen…

Tip 1: Kijk het monster in de bek: Gewoon maar eens kijken hoe het er voor je neus er allemaal uit ziet, wat daar zit, hoe dat publiek eigelijk in elkaar steekt. Jij brengt je aandacht eens even he-le-maal bij hen. Punt.

Tip 2: Praat over datgene wat gewoon uit je mond komt rollen: Weet je, dat zit er namelijk toch. Daar zit waarschijnlijk veel passie op en daarom waarschijnlijk best interessant voor mensen om te horen. Punt.

Tip 3: Neem jezelf niet al te serieus: Je kunt altijd nog geloven dat het allemaal waar is, dat het eng is en dat het een intellectueel en kritisch publiek is. Maar je weet het niet… Dus; neem jezelf met dit soort ideeën niet te serieus en gooi er ook een beetje liefde en lichtheid in. Roep ook eens ‘Schatje’. Dat helpt.

Nou, daar stond ik dan. Midden in tip 1 kwam ik helemaal in de ontspanning en genoot ik van de ervaring. Het was geweldig om te doen, heb ervaren dat het ondersteunend is om te leren en gewoon de stap te maken EN: heel dicht bij mezelf te blijven. Punt.

Het mooiste was nog dat na mij Marcel van Driel kwam, die een mooi verhaal vertelde over een ervaring die hij had als kinderboekenschrijver. Leuke vent. Stond daar heel relaxt op het podium. Vertelde zijn ding en gaf er een boodschap aan. Mooi. Na zijn verhaal komt ie regelrecht naar me toe en bedankte me. Ik keek hem aan en hij zei: ‘Door jouw verhaal heb ik mijn papieren voorbereiding weggegooid en ben ik gewoon gaan vertellen wat er uit me rolde. Het is heerlijk en ik dank je hartelijk daarvoor’.

Wauw! Instant bewijs van hoe het is om iets te Ownen, het gewoon mee te nemen en in te zetten in het moment.

Kijk! Hier wil ik dus meer van!

Update:
Hier het filmpje van Stand Up Inspiration om te zien hoe het eruit zag die avond….


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: