Jump Movement is een magneetje

Magneet.1

Deze week vieren we dat Jump Movement 5 jaar bestaat. Wat een mijlpaal, wat een feest! Op 21 januari in 2011 lanceerde ik de eerste website die Jump Movement kende. Jump-online noemde ik het. Plannen te over: Jump-online, Jump in Business, Jump Foundation. Ze zaten allemaal in mijn hoofd en ik zocht de wereld om te testen of het werkte…

De methode is enorm eenvoudig; 7 stappen die men doorloopt in een groepje van maximaal 6 personen. Vrij strakke structuur, geen ongevraagde adviezen, ruimte voor iedere deelnemer. De wekker regelt het.

En die eenvoud maakte me aan het twijfelen. Enerzijds fijn, want wat moeten we met wéér een complexe theorie, met wéér een doorontwikkelde methodiek die verantwoord wordt door wéér zoveel onderzoek. Niets van dat alles. Gewoon een simpele methode. Minder is meer. Ik twijfelde omdat ik kwam vanuit een consultancy achtergrond, waar minder juist minder was. Meer was ook méér tarief, méér aanzien, méér deskundigheid, méér effect en resultaat. Of toch niet…?

Ik testte gedurende een half jaar hoe de methode viel. Ik koos een overzichtelijke testgroep: vrouwen. Gemakkelijk te vinden en open voor een experiment. En dat bleek ook zo te zijn. In 4 maanden tijd sloten 1000 vrouwen zich aan om deze methode te ervaren. En het bleek een hit te zijn!

‘Heb jij nog geen Jump gedaan?’ ‘Wat is dat nou eigenlijk die Jump?’ ‘Waar kan ik een Jump doen?’ ‘Kom je ook in Amsterdam om een Jump te doen?’ Dat waren zo’n beetje de geluiden die ik hoorde. En ik Jumpte van Noord naar Zuid, van Oost naar West. Duizenden mensen (want later natuurlijk ook mannen) namen deel aan een Jump gesprek. Inmiddels zijn we de grens van 50.000 gepasseerd. En het gaat maar door.

Nu Jumpen we met Jump Movement ook volop in bedrijven. De magneet werkt daar ook; nauwelijks plannen we grootschalige verandertrajecten. We brengen Jump Movement als een magneetje in werking in een bedrijf door middel van Jumpstarters die we leren hoe het werkt. De belangrijkste stelregel voor zo iemand is eigenlijk: ‘Overal waar je de neiging voelt iets te doen, Niet Doen!’.

Zo leren we hen dat de aantrekkingskracht van een magneetje veel interessanter is dan die van een bulldozer. Want die bulldozer kent iedereen wel. Het zoveelste verander programma wordt naar binnen gebulldozerd… En de zoveelste smoes moet door iedereen verzonnen worden om niet mee te hoeven doen. En de zoveelste teleurstelling moet verwerkt worden, omdat ‘het toch niet bracht wat het beloofde te doen’.

Jump Movement doet dat niet. We beloven niets. We garanderen niets. We beloven niet dat Jump een probleem oplost. We beloven niet dat Jump Movement de wonderpil is voor alle kwalen. We beloven alleen dat er verbinding ontstaat. En diepgang. En werkelijke connectie tussen mensen.

Want kijk maar even naar jezelf: wat levert werkelijke connectie doorgaans op in je leven? Dat je meer kwetsbaar wordt, dat je meer jezelf laat zien, dat je eerlijker durft te zijn, dat je je masker een beetje laat zakken, dat je daardoor meer durft, dat daardoor samenwerking misschien wel een tikkie lekkerder loopt, dat je je collega’s en je baas plots als ‘mens’ ziet, dat je niet wist wat er allemaal speelde en dat die hernieuwde kennismaking deuren opent?

Misschien is dat het wel. In ieder geval zien we na tienduizenden deelnemers en talrijke bedrijven die de moed hebben opgepakt om te durven Niet Doen, dat ze juist meer durven. En dat het magneetje van Jump Movement automatisch AAN is. En dat je ze hoort zeggen: ‘Heb jij nog nooit een Jump gedaan joh? Moet je doen, is hartstikke leuk!’

En dat die ander dan zegt: ‘Waar kan ik dat doen?’

Op naar 100.000 deelnemers in 2016! Doe je mee? Join the Movement!

 

 

Een gedachte over “Jump Movement is een magneetje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s