Hoe een ontwikkel-cyclus zelforganiserend kan zijn…

 

quote; als mensen ruimte krijgen..Ik weet niet eens precies of het wel een correct woord is ‘ontwikkel-cyclus’. Het klopt echter wel met het idee dat ik vorige week aan iemand verwoordde…

Hoeveel organisaties denk je dat op zoek zijn naar een manier om hun medewerkers in een voortdurende ontwikkel-cyclus te hebben? En hoeveel organisaties doen dat met intervisie, trainingsprogramma’s, teamopdrachten, coaching, projectmatig werken en meer van deze bekende methoden en vormen? Ik denk veel. Wat daar kenmerkend aan is, is dat ze vaak worden ondersteund door externen en dus kostbaar is, dat het een actie-radius van ‘zoveel’ mensen betekent en dat er dus ook ‘zoveel’ mensen niet meedoen aan deze inspiratie, impuls, leersituatie of opdracht. En dat ze altijd op het volgende principe gebaseerd zijn: ‘gisteren klaar’.

En dat moet anders dacht ik…

Stel je voor; ALLE medewerkers van je organisatie zitten standaard 2 kwartalen per jaar in een soort van ‘denktank’. Ze onderzoeken, ze praten, ze overleggen, ze denken na, ze overwegen, ze zijn op weg. In de richting van een vooraf, door de leiding bepaalde ambitie. En de andere 2 tussenliggende kwartalen van het jaar leveren ze concrete, in beton gegoten resultaten op, bieden ze passende oplossingen voor (collectieve) problemen, werken ze proactief aan de stap voorwaarts, gaan ze met hun opgedane kennis en inzichten uit de denktank met elkaar of in hun eentje aan de slag…

Dat is een cyclus die niet alleen effectief werkt, omdat in de denktank-periode niemand aan hun kop loopt te zeuren, niemand die wil dat het ‘gisteren al klaar was’, niemand die ongeduldig nagels bijtend denkt: ‘Is het nou nog niet af?’ Gewoon omdat dat verboden is. Maar wel in het 2e kwartaal samen werkend, vanuit vooraf bepaalde  kaders ondersteund in het werkelijk maken van alles wat daar heeft kunnen pruttelen.

Dat kan heel gemakkelijk met het Jump Movement Programma. Het zelforganiserend karakter zorgt ervoor dat er geen dure consultant nodig is, waar de organisatie dan weer afhankelijk van wordt. Enkel 1 persoon die zorgt dat het systeem ‘aangezet’ wordt en die tussentijds in een paar voortgangsgesprekken met de leiding bekijkt hoe de beweging van de medewerkers verloopt. De meeste medewerkers kennen deze persoon niet eens…

Het zorgt ervoor dat mensen zelfstandig gaan nadenken, vanuit hun eigen motivatie een stap formuleren in de richting van de collectieve ambitie. Het zorgt ervoor dat er beweging komt die vervolgens, met een paar stevige uitgangspunten ook gaat opleveren.

Ik denk dat zowel leiders in organisaties als consultants hier meer over willen weten. Dus: Check onze website en bel, dan komen we langs om het samen uit te werken!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s