Als je doet wat je altijd deed…

vergadering-slapen

In mijn praktijk als consultant maakte ik in de afgelopen 13 jaar veel interessante situaties mee.

Zo was er bijvoorbeeld die ene manager, die wel zo schoon genoeg had van de manier waarop de teamvergadering op zijn afdeling verliep. Ik kwam hem tegen op de gang. Zijn gezicht op half elf. Echt stevig balend…

‘Wat is er loos?’ vroeg ik hem. En hij begon zijn klaagzang. Hoe vreselijk de teamvergaderingen waren. Hoe zijn team alleen maar apathisch aan tafel zat, wachtend tot hun agendapunt kwam, dan opverend de gevraagde informatie gaf en dan weer achteroverleunde. Hoe ze het als een verplicht nummertje ‘uitzaten’. Hoe hij er totaal op leegliep. Hoe hij er helemaal klaar mee was. Hoe hij gewoon altijd netjes de agenda afwerkte. Hoe het toch niet zo moeilijk moest zijn. En hoe hij met de minuut radelozer werd terwijl hij vertelde hoe dwars het hem zat.

Ik zag hoe veel last hij ervan had. ‘Wil je dat het anders gaat?’ ‘Ja natuurlijk!’ zei hij. Ik stroopte mijn mouwen op en zei ‘Ok dan!’

We gingen aan een tafel zitten en ik vroeg hem hoe zijn teamvergaderingen normaal gesproken gaan. Hij vertelde dat er een agenda was; vast stramien. Hij was altijd de voorzitter, zorgde voor de tijdsbewaking en voor het verloop van de vergadering. Hij liet mensen aan het woord en alles kwam aan bod. Alleen; alles in een sfeer van ‘moeten’ en ‘weerstand’.

‘Als je je nu eens voorstelt dat twee van je teamleden naar buiten lopen en tegen elkaar vertellen wat ze van de vergadering vonden, wat zou je dan WILLEN dat ze tegen elkaar zeggen? Hoe zou jij willen dat ze uit hun ogen keken, hoe zou het er uit zien? Hoe zouden ze zich moeten voelen?’

Hij keek me vragend aan. ‘Ja hallo, dat kan ik toch niet regelen?’ ‘Nee dat klopt, maar stel DAT je het zou kunnen regelen, hoe zou het er uit zien? Fantaseer daar eens over…’

Hij was even stil, staarde voor zich uit en zei toen: ‘Nou, dan zijn ze geïnspireerd, dan hebben ze een lach om hun mond, ze hebben glimmende ogen, ze voelen zich energiek, ze hebben er zin in, ze vragen zich af hoe ze het samen kunnen doen, ze stuiteren bijna naar buiten en ze zeggen tegen elkaar dat het zo gaaf is om in dit team te werken’. Zijn ogen glinsterden terwijl hij zijn fantasie verwoordde.

‘Aha…! Dat lijkt er meer op’ zei ik. Nu kwam een cruciale vraag: ‘Datgene wat je nu doet in je team; zorgt dat voor deze reactie?’  ‘Nou nee’, zei hij, ‘alles behalve’. Ik keek hem aan en vroeg hem wat ie er dan ‘in zou moeten stoppen’ om die gefantaseerde reactie wel te kunnen zien…

Paniek in zijn ogen… stilte… ‘Geen idee…’ zei hij stilletjes.

Nu kwamen we ergens. Als iemand het niet meer weet, dan is alles mogelijk. Heerlijk; ik was waar ik wilde zijn. Dus ik deed er nog een schepje bovenop: ‘Ok, dan gooien we nu de agenda van je teamvergadering voor eens en voor altijd in de prullenbak!’

Hij keek me aan en zijn adem stokte. ‘En dan….?’ Ik keek hem aan; ‘En dan kun je iets anders gaan doen. Want als je blijft doen wat je altijd deed, dan krijg je sowieso wat je altijd kreeg’.

Het was nog eventjes stil en toen begon hij te lachen… ik zag het gebeuren en hij barstte los: ‘Volgende week duurt de teamvergadering 10 minuten. We gaan niet in de vergaderzaal zitten, maar we blijven bij de koffiemachine staan. En ik ga alleen maar zeggen dat het anders zal gaan. En dat ik niet weet hoe. Maar dat we dat samen gaan uitvinden. En dat we 10 minuten nemen om om beurten een suggestie te doen. En de enige regel is, dat het iets moet zijn wat we nog nooit verzonnen hebben. En de week daarop weer. Tot we het gevonden hebben’.

Ik nam een slokje van mijn thee en ik zei: ‘Yes!! Veel plezier man!’

En daar ging hij. Stuiterend de gang op, met glimmende ogen…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s