Weerstand min-nul…

Weerstand meisje

Weerstand bestaat bij de gratie van andere weerstand. Dus als je tegen een muur duwt, duwt ie net zo hard terug; je krijgt ‘m niet omver. Nou ja, met een mokerhamer bijvoorbeeld,  maar die hebben we doorgaans niet op zak.

Zo is het ook bij mensen… Ik heb jaren geleden in een project met meiden gewerkt die het niet zo nauw namen met regels, leerplicht, ouderlijk gezag, middelengebruik en zo voort… Ze zaten in dat project omdat ze dan een uitkering konden krijgen. Sociale activering heette dat. 

Iedere ochtend om half 9 maakte ik een belronde. ‘Het is half negen, kom je hier naartoe?’ Ze kregen 3 waarschuwingen en dan zou hun deelname aan het project en ook hun uitkering stoppen. Ik was er maar druk mee… bellen, pappen, nathouden, dreigen, vleien, druk zetten, lief doen…

En wat denk je? Ze kwamen wel, of ze kwamen niet… ze namen gewoon zelf de beslissing elke keer weer. En als ik druk uitoefende, kon ik er vergif op innemen dat ze niet kwamen opdagen. Weerstand min-nul noemde ik het.

Inmiddels heb ik geleerd dat weerstand er gewoon is. En dat je het niet weg kunt halen. Geen afstandsbediening die werkt op weerstand…

In de Jump methode komt bij stap 3 ‘Vertel wie je bent op dit moment’ vaak weerstand naar boven. ‘Ik vind het niks, ik snap er niks van, ik heb er geen zin in, ik weet het niet, ik durf het niet, ik mag het niet, ik kan het niet….’ Veelgehoorde uitspraken.

Doorgaans ‘in de gewone wereld’, maken we die uitspraken ook mee. En dan zijn er eigenlijk maar twee manieren zichtbaar waarop mensen reageren: 1. Ze maken het fout: ‘Stel je niet zo aan, Het valt allemaal wel mee, Doe nou gewoon even je best, Ja, wat moet ik daarmee’… enz. Of 2. Ze maken het groter: ‘Ja, dat heb ik ook, jeetje wat een toestand, en toen dit en toen dat…’

Allebei manieren die niet helpen. Niet voor degene die het vertelt, maar ook niet voor degene die het aanhoort. Niks oplossing, het wordt eigenlijk in beide gevallen alleen maar erger…

Binnen de Jump Methode is de enige reactie die je kunt geven een compliment. Een compliment zonder advies.

En wat gebeurt er dan met de weerstand…? Die smelt als het ware, die glijdt langzaam van iemand af, omdat ie geen grip meer heeft. Een compliment is namelijk alleen maar een uiting van liefde en goedkeuring. En daar kan weerstand niks mee…

Probeer maar eens; de eerstvolgende keer dat iemand weerstand uitspreekt, geef een compliment. Zeg tegen hem of haar: ‘Wat ben je toch een dapper mens. Wat verwoord jij jezelf goed. Wat een passie heb je als je dit vertelt. Ik kan helemaal voelen hoe sterk je dit meent’.

En verder niks. Laat je niet verleiden om er een advies bij te stoppen. Dit is het. Verder niks. En dan eens zien wat er  gebeurt…

3 gedachtes over “Weerstand min-nul…

  1. Een positief mooi verhaal maar aktief luisteren en valideren werkt toch ook altijd nog heel goed. Maar per saldo komt het op hetzelfde neer. Inderdaad mooi en dankbaar om te zien wat er dan gebeurt

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s