Niet Doen…

A composit of various views of a monarch emerging from its chrysalis.

Ik sprak vandaag een Jumpstarter. Dat is iemand die als deelnemer tijdens een Jumpgesprek aan tafel zit en tegelijkertijd de rol heeft van de persoon die het draaiboek voorleest en de tijd beheert. De rol van deze persoon is een bijzondere. ‘Niet doen’ is namelijk het credo hier.

En jeetje, wat is dat soms moeilijk… iemand komt niet goed uit zijn of haar woorden, iemand vertelt iets, maar je voelt aan dat het anders is, iemand zegt ‘Ik weet het niet’ op de vraag: ‘Waar ben je trots op?’… iemand vult 30 seconden van de beschikbare tijd en zegt gespannen: ‘Ik ben klaar’… en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Je ziet het voor je en het enige wat je kunt denken is: ‘niet doen’…

Niet doen, niet in de verleiding stappen om het op te lossen voor de ander. Niet doen. Net zoals het verhaal van die man, die een vlinder zag en hem wilde redden… en het wel deed…

Een man vindt een cocon van een vlinder en neemt deze mee naar zijn huis. Op een dag verschijnt er een kleine opening in de cocon. De man zit uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening probeert te worstelen.
Op een gegeven moment lijkt het alsof de vlinder geen vooruitgang meer boekt. Het ziet ernaar uit dat hij niet verder kan, dan hij gekomen is. De man besluit de vlinder te helpen. Hij neemt een schaar en knipt de cocon verder open. De vlinder kan zich nu vrij eenvoudig losmaken.

Maar de vlinder heeft een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels. De man verwacht dat de vlinder elk moment zijn vleugels zal uitslaan, groot genoeg om het lichaam te dragen. Maar dat gebeurt niet. Integendeel, de vlinder leeft zijn leven al strompelend, met een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels. De vlinder is nooit in staat te vliegen…

De man was vol goedheid en liefde, maar hij begreep niet, dat de kleine opening in de cocon en de worsteling van de vlinder om eruit te komen, de natuurlijke weg was om vocht vanuit het lijf in de vleugels te persen, zodat hij gereed zou zijn om te vliegen, zodra hij de cocon had verlaten.

Mooi he. Ik vind het zo’n triest en herkenbaar verhaal. Niet doen he. We weten nooit waar de rijkdom van ontwikkeling en groei van iemand werkelijk zit.

Probeer het eens; een Jump doen met iemand waar je van houdt. En dan Niet Doen… Veel plezier!

Klik hier voor het Jump Movement Draaiboek

Een gedachte over “Niet Doen…

  1. Ik vind het een super mooi verhaal van de vlinder.. ik heb er nog een aanvulling op, je mag een vlinder ook niet belemmeren in zijn proces om een vlinder te worden. Als je ziet dat de vlinder aarzelt om uit zijn cocon te komen om verder te groeien omdat het onzeker is mag je dit dan positief stimuleren en hem zelfvertrouwen geven om verder te groeien? Door open minded te zijn en de situatie niet te oordelen of veroordelen waarin de vlinder zich bevind en hem het gevoel te geven dat hij in zichzelf mag en kan geloven en zo de stap vooruit wel durft te maken. Soms beseft de vlinder niet altijd hoe bijzonder de stappen van zijn ontwikkeling zijn en dat hij daar trots op mag zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s