How to build a community

strijp-s

Strijp-S in Eindhoven. Ik woon er sinds een klein jaar en werk er al ruim 4,5 jaar. Ooit de verboden stad, hekken om een Philips terrein waar je echt alleen maar in mocht met pasje en toestemming van…

Nu een urban gebied van ruim 21 ha groot. Grote witte betonnen fabrieksgebouwen afgewisseld met stenen gebouwen. Allemaal hoog, groot, imposant en industrieel. Daarbinnen huizen de meest interessante ondernemers en bewoners. Creatieven, innovatieven, communicatieven, techneuten, therapeuten, experts, adviseurs en wat dies meer zij. En zij hebben allemaal één ding gemeen; ze zijn er trots op om hier te zijn!

Ik woon met mijn man in een van de gebouwen in een loftwoning. Urban living heet dat… één grote ruimte, geen kamertjes waar je je in kunt verstoppen. Open, groot en ook imposant. Het is heerlijk!

En met ons wonen er nog een kleine 500 andere bewoners in vergelijkbare lofts. In een tijdsbestek van een aantal maanden streken we hier neer. En wat een beweging heeft dat veroorzaakt!

In korte tijd herrees hier niet alleen een nieuwe stadswijk die bewoond werd, maar ontstond ook een community met de meest uiteenlopende initiatieven van bewoners. Een dwars doorsnede van hoe de community zich vormt…

Facebook is ons communicatiekanaal. We delen informatie, vragen om hulp, bieden spullen te koop of gratis aan, nodigen elkaar uit voor feesten en activiteiten en zijn er voor elkaar als dat nodig is. Er zijn diverse groepen voor diverse doeleinden.
Een groep voor diertjesliefhebbers, een groep per verdiepingsvloer, een groep waarin uitgewisseld wordt over het tot stand komen van een boek, een groep voor het bestuur, een groep voor leuke en gezellige activiteiten… en een groep om calamiteiten te delen. Ook dat is er. Bijna real time wordt er gereageerd op deze groepen, het voordeel is dat we snel op de hoogte zijn van zaken die spelen, overlast die wordt veroorzaakt en er vindt op gezette tijden een soort van maatschappelijke discussie plaats. Daarnaast wisselen we onduidelijkheden uit over warmtevoorziening, werking van systemen in het gebouw, schade of overlast rondom de gebouwen. Social community in optima forma.

Maar ook in real life is er veel te doen; projecten als ‘Gluren bij de Buren’, waarin mensen hun loft open kunnen stellen om te laten zien aan andere buren. ‘De Nada’, een ruilsysteem voor diensten , klussen, hulpvragen en aanbod. ‘Buurthui-S’, een plek in wording waar alle belanghebbenden op Strijp-S de ruimte kunnen gebruiken om elkaar te ontmoeten of bijzondere dingen te doen. ‘Pop-Up Borrel’ voorzien van de ‘Pop-Up bar’, die op de meest bijzondere plekken in de gebouwen Op-Pupt om bewoners met elkaar in contact te brengen. ‘Lozjee A&G’ voorziet in logeerruimten voor de bewoners, zodat hun gasten niet ergens op een matje of op de bank hoeven te slapen, maar comfortabel kunnen overnachten. Ontelbare BBQ’s op de daktuinen, muziekavonden, hardloopsessies, yoga, party’s etc. etc. etc. Social community in optima forma.

How to build a community? Gewoon beginnen! Samenwerken, elkaar vinden, open staan, creatieve ideeën spuien en niks gek vinden. Je oordeel uitstellen. Learning by doing. En genieten!

Ik wens ons allen hier op Strijp-S weer een bijzonder jaar waarin ontmoetingen en gezamenlijke activiteiten hoog op de agenda staan. Niet alleen praten, maar vooral doen!

strijp-s.2

Plaats een reactie