How to build a community

strijp-s

Strijp-S in Eindhoven. Ik woon er sinds een klein jaar en werk er al ruim 4,5 jaar. Ooit de verboden stad, hekken om een Philips terrein waar je echt alleen maar in mocht met pasje en toestemming van…

Nu een urban gebied van ruim 21 ha groot. Grote witte betonnen fabrieksgebouwen afgewisseld met stenen gebouwen. Allemaal hoog, groot, imposant en industrieel. Daarbinnen huizen de meest interessante ondernemers en bewoners. Creatieven, innovatieven, communicatieven, techneuten, therapeuten, experts, adviseurs en wat dies meer zij. En zij hebben allemaal één ding gemeen; ze zijn er trots op om hier te zijn!

Ik woon met mijn man in een van de gebouwen in een loftwoning. Urban living heet dat… één grote ruimte, geen kamertjes waar je je in kunt verstoppen. Open, groot en ook imposant. Het is heerlijk!

En met ons wonen er nog een kleine 500 andere bewoners in vergelijkbare lofts. In een tijdsbestek van een aantal maanden streken we hier neer. En wat een beweging heeft dat veroorzaakt!

In korte tijd herrees hier niet alleen een nieuwe stadswijk die bewoond werd, maar ontstond ook een community met de meest uiteenlopende initiatieven van bewoners. Een dwars doorsnede van hoe de community zich vormt…

Facebook is ons communicatiekanaal. We delen informatie, vragen om hulp, bieden spullen te koop of gratis aan, nodigen elkaar uit voor feesten en activiteiten en zijn er voor elkaar als dat nodig is. Er zijn diverse groepen voor diverse doeleinden.
Een groep voor diertjesliefhebbers, een groep per verdiepingsvloer, een groep waarin uitgewisseld wordt over het tot stand komen van een boek, een groep voor het bestuur, een groep voor leuke en gezellige activiteiten… en een groep om calamiteiten te delen. Ook dat is er. Bijna real time wordt er gereageerd op deze groepen, het voordeel is dat we snel op de hoogte zijn van zaken die spelen, overlast die wordt veroorzaakt en er vindt op gezette tijden een soort van maatschappelijke discussie plaats. Daarnaast wisselen we onduidelijkheden uit over warmtevoorziening, werking van systemen in het gebouw, schade of overlast rondom de gebouwen. Social community in optima forma.

Maar ook in real life is er veel te doen; projecten als ‘Gluren bij de Buren’, waarin mensen hun loft open kunnen stellen om te laten zien aan andere buren. ‘De Nada’, een ruilsysteem voor diensten , klussen, hulpvragen en aanbod. ‘Buurthui-S’, een plek in wording waar alle belanghebbenden op Strijp-S de ruimte kunnen gebruiken om elkaar te ontmoeten of bijzondere dingen te doen. ‘Pop-Up Borrel’ voorzien van de ‘Pop-Up bar’, die op de meest bijzondere plekken in de gebouwen Op-Pupt om bewoners met elkaar in contact te brengen. ‘Lozjee A&G’ voorziet in logeerruimten voor de bewoners, zodat hun gasten niet ergens op een matje of op de bank hoeven te slapen, maar comfortabel kunnen overnachten. Ontelbare BBQ’s op de daktuinen, muziekavonden, hardloopsessies, yoga, party’s etc. etc. etc. Social community in optima forma.

How to build a community? Gewoon beginnen! Samenwerken, elkaar vinden, open staan, creatieve ideeën spuien en niks gek vinden. Je oordeel uitstellen. Learning by doing. En genieten!

Ik wens ons allen hier op Strijp-S weer een bijzonder jaar waarin ontmoetingen en gezamenlijke activiteiten hoog op de agenda staan. Niet alleen praten, maar vooral doen!

strijp-s.2

8 gedachtes over “How to build a community

 1. Wauw het klinkt geweldig en als een mooie eenheid! Geweldige samenwerking, juiste manier om op de hoogte gehouden te worden van je buurt en wat er speelt en te doen is en waar. Toppie!

  Like

 2. ’t Is dat ik zo’n natuurliefhebber ben en daar op zeer korte loopafstand graag vertoef in de stilte met mijn hond, anders zou ik bijna willen verhuizen……
  Kunnen mensen van buiten de ‘community’ ook aanschuiven bij de diverse aangelegenheden?

  Like

  1. Haha Bettina, wat leuk dat je zo enthousiast bent over Strijp-S. En er zijn in het gebied zeker activiteiten voor mensen van buiten hoor. Bijvoorbeeld de Feel good Market, elke 3e zondag van de maand. Heel leuke markt op het Ketelhuisplein. Of kom eens langs bij Het Koffiehuisje van Loes of bezoek de Urban Shopper. Allemaal leuke sfeerdingen op Strijp.
   Groetjes, Ineke

   Like

 3. beste Ineke, ik snap het. Ik begrijp het. Ik lees het. Wat mooi om te zien hoe je een movement wil starten en beginnen met al die fijne Strijp-S’ers om je heen. Uitdagingen en kansen zien.

  Maar het enige wat ik niet begrijp is, dat het nogal heel erg over ‘ik’ gaat. Over ik En de rest. Vertel me, heeft niet iedereen een samenleving met een buurthuis? Begrijp me niet verkeerd, maar hoe knullig het ook kan zijn; De friettent op de hoek functioneert ook prima als social hang-0ut. En dan niet als een ‘pop-up’ hangout. Nee, die friettent, die zit er al dertig jaar.

  Laat ik ter zake komen. Ik vind het Strijp-S ‘gevoel’ nogal een cocon. Een ‘wijwonenlekkeropstrijpSenzijnuberhip’ gevoel. En dat gevoel gaat over Strijp-S en niet over Eindhoven of de rest van de wereld. Nee, hoe vooruitstrevend het ook mag lijken, Strijp-S is de boodschap. Jammer, de rest van Eindhoven heeft niks met Strijp-S. Waarom? Omdat het te hip is? Nee. Omdat het te Strijp-S is.

  No hard feelings, just a different vison or movement.

  Like

  1. Hai Dirk,

   Dank je voor je reactie; mooi gezichtspunt ook… en wist je dat we op Strijp-S sinds afgelopen zomer ook gewoon een buurthuis hebben? Genaamd ‘Glaspaviljoen’… Te gebruiken voor alle bewoners, winkeliers en ondernemers op Strijp-S. En onze friettent is de ijssalon van Intelligentia Ice. Heerlijk en gezellig.
   Ik weet nog toen Meerhoven kwam; dat was ook zo’n bubble op zichzelf. Daar is nu ook meer verbinding mee… ik verwacht dat het hetzelfde gaat zijn met Strijp-S. Community in de stad, met de stad. Dat is geweldig als uitgangspunt denk ik.
   Kort en goed; we zijn hier een levendige groep mensen die verantwoordelijkheid nemen voor buurtpreventie, gezelligheid en er zijn voor elkaar. Ik vind dat bijzonder. Heb ik de laatste 10 jaar in Eindhoven niet meer gevoeld.
   En als je eens zin hebt in een bakkie koffie; laat het horen, dan spreken we elkaar. Lijkt me leuk!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s